Hoe Reiki werkt en de voordelen van een behandeling anno 2023

natuur, Reiki

Reiki is een alternatieve geneeswijze die afkomstig is uit Japan. Het woord “Reiki” kan worden vertaald als “universele levensenergie” of “spirituele energie.” Het is gebaseerd op het idee dat er een universele levensenergie stroomt door alles en iedereen en dat blokkades in deze energiestroom kunnen leiden tot fysieke en emotionele klachten. Reiki-therapeuten geloven dat ze deze energie kunnen kanaliseren en doorgeven aan anderen om heling en welzijn te bevorderen.

Hoe werkt Reiki?

 1. Behandeling: Tijdens een Reiki-sessie ligt de ontvanger meestal gekleed op een behandeltafel. De Reiki-therapeut plaatst zijn handen op of net boven verschillende delen van het lichaam van de ontvanger. Via deze handposities wordt de energie doorgegeven.
 2. Energieoverdracht: De Reiki-therapeut fungeert als een kanaal voor de universele energie, en het wordt aangenomen dat deze energie stroomt naar waar het het meest nodig is in het lichaam van de ontvanger. Het doel is om eventuele energieblokkades op te heffen en het natuurlijke helingsproces van het lichaam te ondersteunen.
 3. Ontspanning: Reiki-behandelingen worden vaak als ontspannend ervaren, en sommige mensen kunnen een warmte, tintelingen of diepe ontspanning voelen tijdens de sessie.

Wat zijn de voordelen van Reiki?

 1. Stressvermindering: Reiki wordt vaak gebruikt om stress en spanning te verminderen, en de diepe ontspanning die het teweegbrengt kan helpen om het lichaam en de geest te kalmeren.
 2. Verbetering van welzijn: Mensen melden vaak een gevoel van welzijn en balans na een Reiki-sessie.
 3. Ondersteuning van het natuurlijke helingsproces: Reiki wordt soms gebruikt als aanvullende therapie om het lichaam te ondersteunen bij het genezen van verschillende aandoeningen en klachten.
 4. Emotionele balans: Reiki kan helpen om emotionele blokkades los te laten en gevoelens van angst, verdriet of spanning te verminderen.
 5. Versterking van het immuunsysteem: Hoewel wetenschappelijk bewijs beperkt is, beweren sommige mensen dat Reiki hun immuunsysteem heeft versterkt.

Het is belangrijk op te merken dat de effecten van Reiki sterk afhankelijk zijn van de persoon die de behandeling ontvangt en de mate van geloof en openheid voor deze vorm van therapie. Hoewel sommige mensen positieve resultaten melden, is er nog steeds een gebrek aan wetenschappelijk bewijs om de effectiviteit ervan te ondersteunen volgens de gebruikelijke medische normen.

Als je geïnteresseerd bent in het proberen van Reiki, is het raadzaam om een getrainde en gecertificeerde Reiki-therapeut te zoeken en eventuele gezondheidszorgen met je reguliere zorgverlener te bespreken. Reiki mag nooit worden beschouwd als een vervanging voor medische behandelingen, maar eerder als een aanvullende benadering om het welzijn te bevorderen.

Is Reiki veilig?

Reiki is een holistische en veilige energetische geneeswijze die steeds meer erkenning en populariteit wint in de moderne wereld. Hier zijn enkele redenen waarom Reiki als veilig kan worden beschouwd:

 1. Natuurlijke benadering: Reiki is gebaseerd op het principe van het stromen van universele levensenergie, ook wel bekend als “ki” of “qi.” Het is een niet-invasieve behandeling die geen gebruik maakt van medicijnen of medische apparatuur. De beoefenaar werkt eenvoudigweg met de subtiele energievelden van het lichaam.
 2. Geen bijwerkingen: Aangezien Reiki geen fysieke manipulatie of chemische stoffen gebruikt, zijn er geen bijwerkingen geassocieerd met de behandeling. Het is veilig voor mensen van alle leeftijden, inclusief zwangere vrouwen en kinderen.
 3. Complementaire therapie: Reiki is een aanvullende therapie die vaak naast reguliere medische behandelingen wordt gebruikt. Het is geen vervanging voor medische zorg, maar het kan wel helpen om het algemene welzijn te bevorderen en het zelfgenezend vermogen van het lichaam te ondersteunen.
 4. Niet-religieus en niet-dogmatisch: Reiki is geen religieuze praktijk en vereist geen specifieke geloofsovertuigingen. Het is toegankelijk voor mensen met verschillende spirituele en culturele achtergronden. Het is gebaseerd op universele energieprincipes en kan daarom door iedereen worden beoefend en ontvangen.
 5. Ethiek en integriteit: Reiki-beoefenaars zijn vaak goed opgeleid en verplichten zich tot een ethische code die de belangen en veiligheid van hun cliënten beschermt. Ze respecteren de grenzen en privacy van de mensen die ze behandelen en bieden een ondersteunende en zorgzame omgeving.
 6. Emotionele balans en stressvermindering: Reiki is ook gunstig voor het verminderen van stress, angst en het bevorderen van emotionele balans. Het kan helpen om de geest te kalmeren, een gevoel van welzijn te bevorderen en de algehele kwaliteit van leven te verbeteren.
 7. Wereldwijde erkenning: Reiki wordt wereldwijd beoefend en heeft talloze mensen geholpen bij het verbeteren van hun welzijn. Veel gezondheids- en wellnesscentra bieden Reiki als onderdeel van hun diensten, wat de acceptatie en erkenning ervan als een veilige praktijk ondersteunt.

Wat maakt Reiki zo uniek?

 1. Energiegenezing: Reiki draait om het channelen van universele levensenergie door een beoefenaar naar zichzelf of anderen. Deze energie wordt beschouwd als de essentiële levenskracht die alle levende wezens doordringt. Reiki-beoefenaars geloven dat het herstellen van de harmonie en balans in deze energie leidt tot fysieke en spirituele genezing.
 2. Eenvoud en toegankelijkheid: Reiki is relatief eenvoudig te leren en toegankelijk voor bijna iedereen, ongeacht hun leeftijd of achtergrond. Het vereist geen speciale talenten of voorafgaande ervaring in geneeskunde of spiritualiteit.
 3. Hands-on healing: Een opvallend kenmerk van Reiki is het gebruik van handoplegging, waarbij de beoefenaar zijn of haar handen op of boven de ontvanger plaatst om energie door te geven. Dit maakt Reiki een directe en hands-on benadering van genezing.
 4. Holistische benadering: Reiki behandelt niet alleen fysieke symptomen, maar ook emotionele, mentale en spirituele aspecten van welzijn. Het streeft naar een algehele balans en harmonie in het individu.
 5. Aanvulling op andere behandelingen: Reiki wordt vaak gebruikt als aanvulling op conventionele medische behandelingen. Het is niet bedoeld om medische zorg te vervangen, maar eerder om het genezingsproces te ondersteunen en het welzijn van de ontvanger te verbeteren.
 6. Persoonlijke groei en spiritualiteit: Veel mensen beschouwen Reiki als een spirituele praktijk die hen helpt om meer in contact te komen met zichzelf, hun intuïtie en hun spirituele pad. Het kan bijdragen aan persoonlijke groei en bewustwording.
 7. Traditionele overdracht: Reiki wordt vaak doorgegeven van leraar op student door middel van inwijdingen of initiaties, waardoor een directe overdracht van energie en kennis plaatsvindt. Dit maakt het tot een overdrachtsproces dat diepgeworteld is in traditie.

Kortom, wat Reiki uniek maakt, is de focus op het werken met levensenergie, de eenvoud van de praktijk, de holistische benadering van welzijn, de aanvullende rol bij medische zorg, en de spirituele groeimogelijkheden die het biedt. Het is een persoonlijke en transformerende reis voor velen die het beoefenen.

Het is echter essentieel om te benadrukken dat, hoewel Reiki als veilig wordt beschouwd, het belangrijk is om een goed opgeleide en betrouwbare Reiki-beoefenaar te kiezen. Zoek naar professionals die zijn gecertificeerd en ervaring hebben in het geven van Reiki-behandelingen. Als je vragen hebt over Reiki of twijfelt over de geschiktheid ervan voor jouw specifieke situatie, neem dan altijd contact op met een medische professional.

Meer verhalen

Natuurlijke Regeneratie

“Natuurlijke Regeneratie: Het Samenspel van Activerende, Beperkende en Verzoenende Krachten” en natuurlijk de Reiki beoefening.

In de natuur is natuurlijke regeneratie een fundamenteel proces dat organismen en ecosystemen in staat stelt te herstellen en te vernieuwen na verstoringen of schade. Dit intrigerende fenomeen wordt aangedreven
handposities reiki 1, eerste graad

De Reiki behandeling uit 1936. Een gestructureerde aanpak van verschillende handposities. Ontdek hoe Briljant het is.

In dit blog omschrijf ik de minerale vorm, behandelmethode, Reiki behandeling zoals dr. Chujiro Hayashi dit in de Hayashi Reiki Kenkyūkai in 1936 aan Hawayo Takata onderwees is in dat

Wil je meer
weten of heb je vragen?

Laat je gegevens achter en je hoort snel van ons.