Hoog, Hoger, Hoogst

klokken horen luiden

Ervaringen opdoen is van onschatbare waarde en speelt een cruciale rol in het leven van individuen. Deze ervaringen kunnen variëren van reizen en avonturen tot professionele ontwikkeling en persoonlijke groei. Hier zijn enkele redenen waarom het opdoen van eigen ervaring zo essentieel en belangrijk is:

 1. Persoonlijke groei: Ervaringen dwingen mensen uit hun comfortzone te stappen en nieuwe dingen te proberen. Dit kan leiden tot zelfontdekking, zelfvertrouwen en persoonlijke groei. Wanneer we nieuwe situaties het hoofd bieden en obstakels overwinnen, leren we vaardigheden en eigenschappen die ons als individuen verrijken.
 2. Levenslessen: Ervaringen bieden vaak waardevolle levenslessen. Fouten maken en mislukkingen ervaren kunnen soms meer leren dan succes. Door te begrijpen waarom dingen zijn gebeurd zoals ze zijn, kunnen we onze besluitvorming verbeteren en onze toekomstige keuzes beter afstemmen.
 3. Emotionele rijkdom: Ervaringen creëren herinneringen en emoties die ons leven verrijken. Positieve ervaringen brengen vreugde, liefde en geluk met zich mee, terwijl uitdagende ervaringen ons helpen emotionele veerkracht te ontwikkelen en te leren omgaan met stress en teleurstelling.
 4. Verbreedt je horizon: Ervaringen helpen je de wereld op een andere manier te zien. Reizen naar nieuwe bestemmingen, het leren van nieuwe culturen en het omgaan met mensen van diverse achtergronden vergroten je wereldbeeld en vergroten je begrip en empathie voor anderen.
 5. Carrièremogelijkheden: Professionele ervaringen zijn van cruciaal belang voor loopbaanontwikkeling. Ze geven je de kans om vaardigheden te verwerven, contacten te leggen en waardevolle referenties op te bouwen. Dit kan je helpen bij het verkennen van nieuwe carrièrepaden en het bereiken van succes in je beroep.
 6. Zingeving en vervulling: Ervaringen kunnen een diep gevoel van zingeving en vervulling bieden. Ze stellen je in staat om je passies na te streven, je doelen te realiseren en een betekenisvol leven te leiden.
 7. Sociale verbinding: Het delen van ervaringen met anderen versterkt sociale banden en creëert sterke relaties. Dit kan bijdragen aan je gevoel van verbondenheid en geluk.
 8. Levensverhalen: Ervaringen vormen de bouwstenen van onze levensverhalen. Ze maken ons tot wie we zijn en geven ons verhalen om te delen met anderen. Deze verhalen kunnen anderen inspireren en motiveren.

Kortom, ervaringen zijn essentieel voor persoonlijke groei, emotionele welzijn, carrière succes en het creëren van een betekenisvol leven. Ze voegen diepte en rijkdom toe aan ons bestaan en stellen ons in staat om de wereld op een meer bevredigende manier te ervaren. Het is daarom belangrijk om actief te streven naar nieuwe ervaringen en open te staan voor de lessen die ze ons kunnen leren.

Het verlangen om de berg te beklimmen

De man woonde dicht bij een imposante berg en droomde er elke dag van om die te beklimmen en te ontdekken wat er hoog op de top te zien zou zijn. Na lang twijfelen en fantaseren, besloot hij eindelijk de reis te ondernemen. Aangekomen aan de voet van de berg, ontmoette hij de eerste reiziger en vroeg hem naar zijn ervaringen. Deze reiziger had het pad beklommen maar was omgedraaid voordat hij de top bereikte. De man voelde dat dit pad te moeilijk en vermoeiend was.

Zoeken naar een andere weg

De man besloot het niet op te geven en vroeg aan 30 andere reizigers hoe zij de berg hadden beklommen en wat ze op de top hadden gezien. Elk verhaal en advies leidden tot verwarring en onzekerheid. Uiteindelijk dacht hij dat hij nu wel genoeg informatie had om te weten wat hij op de top zou ervaren en dat hij de reis niet zelf hoefde te maken, het zou de moeite niet waard zijn.

De waarde van persoonlijke ervaring

Helaas koos de man ervoor om niet zelf de berg te beklimmen en ontdekte hij nooit de ware betekenis van het hebben van een eigen ervaring op de top van deze berg. Hij besefte niet dat alleen degenen die het pad zelf bewandelden, een echte eigen ervaring konden hebben. Een persoonlijke beleving zegt meer dan duizend woorden. Iemand die al wel eens op de top van de berg een eigen ervaring heeft opgedaan en deze dus wel heeft bereikt, moedigt anderen aan om door te gaan, wetende dat alleen een persoonlijke reis leidt naar ware ervaring en zelfrealisatie.

Het spirituele pad naar helderheid

De top van de berg symboliseert het moment van helderheid van geest en zelfrealisatie. Dit wordt vaak geassocieerd met het volgen van een spiritueel pad. Er zijn talloze wegen naar dit doel, maar het belangrijkste is dat elk individu zijn meest geschikte pad moet vinden om deze helderheid te bereiken. Het delen van informatie en woorden is nuttig, maar het kan nooit de persoonlijke ervaring vervangen die men op de top van de berg krijgt.

De hindernissen op het pad op weg naar hoog, hoger, hoogst.

Op weg naar de top kunnen er hindernissen en uitdagingen zijn die iemand weerhouden om verder te gaan. De vijf hindernissen beschrijven verschillende gemoedstoestanden die het moeilijk maken om helder te zien en de juiste beslissingen te nemen.

 1. Sensueel verlangen: Het gehecht zijn aan positieve emoties die voortkomen uit zintuiglijke ervaringen, kan iemand vasthouden aan bepaalde plekken in plaats van het pad te blijven volgen.
 2. Slechte wil: Negatieve emoties kunnen iemand ontmoedigen om verder te gaan, tenzij men leert deze los te laten en te accepteren wat er is.
 3. Verdoving: Een toestand van gebrek aan energie en motivatie kan iemand gevangen houden en ervan weerhouden vooruit te gaan.
 4. Rusteloosheid: Een onrustige geest die bezorgd is over het verleden of de toekomst kan iemand in besluiteloosheid laten vervallen en het moeilijk maken om een richting te kiezen.
 5. Sceptische twijfel: Te veel twijfels kunnen ervoor zorgen dat men vaak stopt en niet in staat is om de bergtop te bereiken.

De reis naar helderheid

Het belangrijkste is om ongeacht de hindernissen en uitdagingen door te gaan met het pad en te blijven lopen. Alleen op deze manier kan men uiteindelijk zelf de bergtop bereiken en de ervaring van helderheid van geest beleven. Geen woorden kunnen de ware betekenis van dit moment overbrengen; het moet persoonlijk ervaren worden en je moet het zelf doen.

Conclusie

De man had de kans om de berg zelf te beklimmen en de ware betekenis van de top te ontdekken, maar koos ervoor om op de ervaringen van anderen te vertrouwen. Zo miste hij de waardevolle les dat echte helderheid van geest alleen kan worden bereikt door zelf de reis te maken. Het is belangrijk voor elk individu om zijn eigen pad te vinden en de hindernissen onderweg te overwinnen om de top van de berg te bereiken. Alleen dan kan men de ware betekenis van helderheid en zelfrealisatie begrijpen.

hoog

Klik hier voor een overzicht van de bijeenkomsten van Reikicentrum Salomons [Bijeenkomsten]

Zoeken

Categorieën

Tags

Meer verhalen

eerbetoon

Reikifestival 2023 een Eerbetoon aan Hawayo Takata Sensei

Deze dag was een krachtige samensmelting van positieve energie. We werden geïnspireerd door bijdragen van getalenteerde individuen zoals Josine Pennings, Paulien van der Geest, Robert Kramps, Rolf Holm en zijn

De Reiki behandeling uit 1936. Een gestructureerde aanpak van verschillende handposities. Ontdek hoe Briljant het is.

In dit blog omschrijf ik de minerale vorm, behandelmethode, Reiki behandeling zoals dr. Chujiro Hayashi dit in de Hayashi Reiki Kenkyūkai in 1936 aan Hawayo Takata onderwees. Het is de

Wil je meer
weten of heb je vragen?

Laat je gegevens achter en je hoort snel van ons.