Kenniscentrum

INFORMATIE

Het onderdeel dat we het ‘Kenniscentrum’ noemen op deze website dient als een hub voor informatie over Reiki. Onze benadering is te vinden in de leringen van Mikao Usui, Chujiro Hayashi, Hawayo Takata, Phyllis Furumoto en Johannes Reindl. We bieden een spectrum aan opleidingen, variërend van basiscursussen voor de beginnende beoefenaar tot workshops voor ervaren Reikimasters aan. Door samen te werken met andere Reikimasters en instituten over de hele wereld, dragen we bij aan de effectiviteit en toepassingen van Reiki. De bijeenkomsten zijn vergelijkbaar als een ontmoetingsplaats voor Reiki-beoefenaars om ervaringen uit te wisselen, vragen te stellen en te leren van elkaar. Gezien de vele interpretaties en varianten van Reiki wereldwijd, streven we naar een duidelijke omschrijving van de vorm van de beoefening en principes. We zien dat tradities een fundament vormen van de beoefening. Ze bieden een gestructureerd kader van principes en methoden aan welke zorgen voor duidelijkheid en reproduceerbaarheid. We streven ernaar om de authenticiteit en effectiviteit van deze tradities te behouden en hopen deze nog dieper te gaan begrijpen. 

臼井甕男 Mikao Usui

Mikao Usui (1865-1926) is het bekendste als grondlegger van het Reiki-systeem van natuurlijke genezing. Hier is een kort overzicht van zijn leven en bijdragen:

 1. Vroege leven : Usui werd geboren in het Gifu-district in Japan. Over zijn vroege leven is niet veel bekend, maar hij wordt vaak beschreven als een getalenteerde en gebruikelijke geleerde.

 2. Zoektocht naar genezing : Volgens traditionele Reiki-verhalen ging Usui op een bepaald moment in zijn leven op zoek naar de geheimen van genezing zoals die werden uitgevoerd door historische figuren zoals Jezus Christus en Boeddha. Deze zoektocht bracht hem naar verschillende landen, talenten en religieuze tradities.

 3. Spirituele ervaring : Na jaren van studie en meditatie, ging Mikao Usui op een 21-daagse retraite op de heilige berg Kurama in Kyoto, Japan. Op de laatste dag had hij een spirituele ervaring waarin hij de Reiki-energie en de symbolen die nu in de praktijk worden gebruikt, ontving.

 4. Reiki klinieken en onderwijs : Na zijn ervaring op de berg Kurama opende Usui een kliniek in Tokyo om mensen te genezen en de principes van Reiki te onderwijzen. Zijn reputatie groeide snel, mede vanwege zijn succes in het bestrijden van slachtoffers van de Kanto-aardbeving in 1923.

 5. Usui Reiki Ryoho : Usui genoemd zijn genezingsmethode “Usui Reiki Ryoho”, wat “Usui’s genezingsmethode van spirituele energie” betekent. Hij onderwees niet alleen hoe mensen anderen konden genezen, maar ook hoe mensen zichzelf konden genezen en spiritueel konden groeien.

 6. Dood en nalatenschap : Mikao Usui stierf in 1926, maar zijn Reiki-systeem leeft voort. Zijn studenten, zoals Dr. Chujiro Hayashi, hielpen bij aan de verspreiding van Reiki. Via Dr. Hayashi kwam Reiki in handen van Hawayo Takata, die het naar het Westen bracht.

 7. Vijf principes van Reiki : Een belangrijk onderdeel van Usui’s leer zijn de vijf levensprincipes van Reiki, ook wel bekend als de “Reiki beginselen”. Deze zijn:

 • Juist vandaag maak ik me geen zorgen.
 • Juist vandaag ben ik niet boos.
 • Ik toon dankbaarheid.
 • Ik werk met integriteit en toewijding.
 • Ik ben vriendelijk voor alle levende wezens.

 

Reiki heeft zich sinds de tijd van Usui over de hele wereld verspreid en kent nu vele varianten en interpretaties, maar de kernprincipes en -praktijken blijven geworteld in de leringen van Mikao Usui.

Mikao Usui werd geboren op 15 augustus 1865 in het dorp Taniai (nu bekend als Miyama cho) in het Yamagata-district van de Gifu-prefectuur, Japan, dat nu in de buurt van het huidige Nagoya ligt. Usui’s vader had de gewone naam Uzaemon, en zijn moeder was van de Kawai-familie. Zijn broers, Sanya en Kuniji, werden respectievelijk arts en politieman. Hij had ook een oudere zus genaamd Tsuru. De voorouders van Usui waren ooit de invloedrijke Chiba-clan en waren Hatamoto-samoerai. Volgens de inscriptie op zijn gedenksteen was Tsunetane Chiba, een militaire commandant aan het einde van de Heian-periode en het begin van de Kamakura-periode (1180-1230), een van de voorouders van Usui. In 1551 veroverde Toshitane Chiba de stad Usui en sindsdien kreeg de hele familie die naam. Usui werd vanaf zijn jeugd opgevoed als een samoerai, specifiek in de vechtkunsttechnieken van aiki (合氣術).

1919 (mogelijk eerder): Mikao Usui begon naar verluidt aan een periode van drie jaar van een semi monistisch leven in een tempel in Kyoto.

1922 (mogelijk eerder): Mikao Usui voerde eenentwintig dagen meditatie uit op Mt. Kurama, een heilige berg ten noorden van Kyoto, culminerend in de mysterieuze verwerving van de helende krachten die de basis werden van Usui Shiki Reiki Ryōhō.

Mikao Usui zei later dat zijn eenentwintig dagen van vasten en meditatie culmineerden in een mystieke ervaring waarin hij “op mysterieuze wijze werd geïnspireerd nadat hij door de ether was aangeraakt”, waardoor hij per toeval het spirituele vermogen om te kunnen helen besefte. Mikao Usui benadrukte dat Usui Reiki Ryōhō een volledig “originele therapie” is, niet geleerd van een leraar, maar verkregen “mysterieus” en rechtstreeks uit de kosmos.

Miako Usui gaf ongeveer vier jaar les voor zijn vroegtijdige dood in 1926, maar in die tijd zou hij ongeveer tweeduizend studenten in heel Japan hebben onderwezen. Hij richtte de Shinshin Kaizen Usui Reiki Ryōhō Gakkai op. Later de Usui Reiki Ryōhō Gakkai toen hij zijn eerste dōjō (trainingscentrum) opende in april 1922 in Harajuku, Tokio.

1923: Mikao Usui wijdt zich aan de behandeling van de slachtoffers van de Grote Kantō aardbeving van 1 september.

1925: Mikao Usui opende een grotere trainingsfaciliteit in Nakano, op dat moment in de buitenwijken van Tokio.

1925: Mikao Usui’s student Hayashi Chūjirō, een gepensioneerde kapitein van de Keizerlijke Marine, opent zijn eigen organisatie genaamd de Hayashi Reiki Kenkyūkai in Shinanomachi, Tokio. In het begin van de jaren twintig werd Hayashi een leerling van Mikao Usui. Als arts werd hij al snel een van Usui’s prominente studenten in de Usui Reiki Ryoho Gakkai. Later speelde hij een belangrijke rol in de wereldwijde verspreiding van Reiki. In 1925 werd Hayashi een Shihan en op 16 januari 1926 werd hij senior leraar en bestuurslid van de Usui Reiki Ryoho Gakkai. Hier had hij 20 Reiki-beoefenaars in dienst die aan tien massagetafels werkten, twee beoefenaars per cliënt. Hij promootte actief Reiki in heel Japan en hield seminars om reiki aan een groot aantal mensen te onderwijzen

1926 (9 maart): Tijdens een onderwijstournee in het westen van Japan stierf Mikao Usui aan een beroerte in Fukuyama. Zijn student Ushida Juzaburō, een gepensioneerde schout-bij-nacht van de keizerlijke marine, werd de tweede president van  de Usui Reiki Ryōhō Gakkai.

1927: Usui Reiki Ryōhō Gakkai richt een gedenkteken op voor Usui in Saihōji, Umezato, Suginamiku, Tokyo.

1935: (december): De Hawaïaanse Japanse Amerikaan, mevrouw Hawayo Takata, begon in deze periode met het bestuderen van Usui Reiki Ryōhō op of bij de Hayashi Reiki Kenkyūkai hoofdkwartier. 

1936: dr. Chujiro Hayashi initieert Hawayo Takata in de eerste graad van Reiki.

1937: dr. Chujiro Hayashi initieert Hawayo Takata in de tweede graad. In 1937 reisde zij terug naar Hawaï. In de winter van 1938 kwamen dr. Hayashi samen met zijn dochter Kiyoe bij Takata in Hawaï op bezoek. Hawayo Takata is op 21 februari 1938 door dr. Hayashi ingewijd tot Reikimaster.

1979: Phyllis Furumoto wordt door Hawayo Takata ingewijd tot Reikimaster, later blijkt dat zij de volgende grootmeester zal zijn.

2019: Johannes Reindl uit Oostenrijk word door Phyllis Lei Furumoto, erkend als haar opvolger en Lineage Bearer voor Usui Shiki Ryoho.

boeken

in haar eigen woorden, Phyllis Furumoto
Reiki master indah

Uniek boek van Phyllis Lei Furumoto

Dit boek is een waardevolle verzameling van 27 columns, geschreven door Phyllis Lei Furumoto, evenals 6 diepgaande interviews met haar. Als Lineage Bearer en Grandmaster van Usui Shiki Ryoho, was Phyllis een vooraanstaande figuur binnen het Reiki systeem. Deze bundel biedt niet enkel inzicht in deze specifieke Reikimethode, maar ook een intiem portret van Phyllis Lei Furumoto zelf.

De echte schat van dit boek is het vastleggen en toegankelijk maken van Phyllis’ visies over onderwerpen zoals afstamming, de praktijk van Usui Shiki Ryoho en Reiki in een bredere zin. Dankzij Phyllis zal deze bundel een blijvend ankerpunt in de Reikigeschiedenis vormen.

Met waardevolle bijdragen van Johannes Reindl, Paul Mitchell, Susan Mitchell en Joyce Winough, wordt de inhoud nog rijker. De bundel is tevens verrijkt met zowel bekende als zeldzame foto’s van Phyllis Lei Furumoto. Een speciale lijst van door Phyllis ingewijde en geadopteerde Reikimasters is eveneens opgenomen.

Dompel je regelmatig onder in deze pagina’s; ze zullen je Reikibewustzijn en kennis verrijken. Een boek dat door de jaren heen zijn waarde zal behouden.

Bestel dit unieke werk nu bij de Stichting Cantina Del Reiki of klik op de onderstaande link bij bol.com.

REIKI MASTER INDAH

Voor de deur van een stadswoning staat ze, aarzelend en licht nerveus. Durft ze de drempel over te stappen? Deze jonge vrouw staat op het punt een keerpunt in haar leven te bereiken, al beseft ze dat nu nog niet. Het besef komt pas na het weekend, wanneer ze haar eerste graad van Reiki heeft behaald. Ze zal zich blijvend herinneren aan dat magische moment waarop ze voelde dat de energie in haar handen intenser werd.

INDAH onthult het spirituele verhaal van een jonge vrouw die Reiki als haar levensweg kiest. Het gaat over de worsteling tussen rationeel denken en spirituele ontwaking, die uiteindelijk tot harmonie komt wanneer ze een verlichte leraar ontmoet die haar leidt naar haar ware pad. Terwijl ze haar weg zoekt door een spiritueel woud, wordt ze geconfronteerd met de diverse facetten van Reiki: van praktijk en persoonlijke groei tot emotionele, mentale en spirituele ontwikkelingen. Vooral het pad van de leerling tot aan het Reikimasterschap wordt nauwkeurig belicht.

Duik in dit meeslepende verhaal over de diepe spirituele band tussen twee vrouwen en hun intuïtieve begrip van leven en dood.

Bestel INDAH nu bij de Stichting Cantina Del Reiki of via de link op bol.com hieronder.

global reiki webinars

Luister naar Phyllis Furumoto, de afstammingsdrager van Usui Shiki Ryoho. Als kleindochter van Hawayo Takata, die Reiki naar het Westen bracht, heeft Phyllis een uniek perspectief op de evolutie en verspreiding van deze heelkunst.

Reis samen met Reikimaster Rachel Goldberg door de geschiedenis van Reiki-beoefening. Rachel, verbindt het verleden met het heden en werpt licht op de toekomstige richting van Reiki.

Global Reiki Webinars: Een actueel overzicht van programma-opnames. Deze webinars bieden je de kans om in contact te komen met de traditiedrager Phyllis Lei Furumoto, de verdiepende sessies. Van technische toepassingen tot spirituele inzichten, deze collectie vormt een onmisbare bron voor elke Reiki-beoefenaar.

Mis deze kans niet om je kennis en begrip van Reiki te verdiepen.


Global Reiki Webinars – Index:

1 [Phyllis’ Reiki History] 7/18/15 https://youtu.be/SI3gmx9Gjoc

2 [Reiki As a Spiritual Practice] 8/13/15 https://youtu.be/z8NFNeBtw5U

3 [Reiki’s Cultural Heritage, Japan] 10/17/15 https://youtu.be/GJa3geVoaUQ

4 [Reiki As a Mystic Order] 11/15/15 https://youtu.be/WzYgTOoyNic

5 [The Future of Reiki] 12/27/15 https://youtu.be/vbb287bOrpk

6 [Reiki Organizations] 2/16/16 https://youtu.be/lgb8YZLgsYY

7 [The Role of Money in the Practice of Reiki (Part 1 of 2)] 4/2/16 https://youtu.be/Iys2TOoK_DU

8 [The Role of Money in the Practice of Reiki (Part 2 of 2)] 4/27/16 https://youtu.be/B6brUU-aO-U

9 [Four Aspects of a Reiki System] 6/7/16 https://youtu.be/W4CXQxvaZ30

10 [Many Facets of Reiki Mastery] 8/9/16 https://youtu.be/nZiYJFlo2Zk

11 [What is a Grand Master?] 10/10/16 https://youtu.be/r92ON5lIbfE

12 [Our Connection to Spiritual Energies: Symbols] 11/1/16 https://youtu.be/gPsqGvEoCIU

13 [The Future of Reiki] 12/31/16 https://youtu.be/6VRU0aPJnwk

14 [First Degree is All You Need] 1/21/17 https://youtu.be/Ul84LRnpTQM

15 [Time-Space: Our Fourth Dimension] 3/25/17 https://youtu.be/E4lDE4cURKI

16 [We ARE Sacred Earth] 5/23/17 https://youtu.be/fLlCr_9lQgM

17 [Reconciliation Along the Path of Mastery] 7/11/17 https://youtu.be/CwkUnsxkszs

18 [The Business of Reiki] 9/24/17 https://youtu.be/uHSuyN6v4Zg

19 [What is Lineage?] 10/2/17 https://youtu.be/EohlXfPCnn4

20 [The Essential Nature of Reiki Energy] 11/12/17 https://youtu.be/7V32gcDvAS

21 [Living the Precepts – Reiki as a Way of Life] 10/2/18 https://youtu.be/YM1V7guk0T8

22 [Integrating Reiki Into Standard Healthcare] 14/3/18 https://youtu.be/rEhrNmuwqlU

23 [What is Reiki Certification?] 21/4/18 https://youtu.be/23n36N6dfws

24 [Does Age Matter When Becoming a Reiki Student?] 6/6/18 https://youtu.be/51Q3ntkcNwg

25 [Personal Development and Practicing Reiki] 15/9/18 https://youtu.be/6ZNiWNRSK40

26 [Psychic Development and Reiki Practice] 21/10/18 https://youtu.be/Vebb-C3xqPA

27 [Looking Forward While Staying Present] 31/12/18 https://youtu.be/k_9pbDfGRX0

een alliantie van reikimasters

logo Reiki alliance

De Reiki Alliance is een vooraanstaande internationale gemeenschap van Reikimasters toegewijd aan het beoefenen en onderwijzen van Usui Shiki Ryoho, wat uit het Japans vertaald kan worden als ‘het Usui Systeem van Reiki Heling’. Als gemeenschap zien we onszelf als de hoeders van Usui Shiki Ryoho, waarbij we de integriteit van de vorm behouden zoals die is overgedragen via een ononderbroken spirituele afstamming die begon bij Mikao Usui en voortgezet werd door Chujiro Hayashi, Hawayo Takata, Phyllis Lei Furumoto en Johannes Reindl.

In 1982 kwamen Reikimasters die door Hawayo Takata en haar opvolgster Phyllis Furumoto waren ingewijd samen voor een historische bijeenkomst in Hawaii. Deze bijeenkomst erkende Phyllis Lei Furumoto formeel als de rechtmatige opvolgster van Hawayo Takata in de beoefening en onderwijzing van Reiki. Gedreven door een gezamenlijke missie besloten ze in 1983 opnieuw bijeen te komen in Brits-Columbia. Het was tijdens deze tweede bijeenkomst dat de Reiki Alliance officieel werd opgericht. De oprichting was niet alleen een eerbetoon aan het systeem zoals onderwezen door Hawayo Takata, maar ook een belofte om het erfgoed en de authenticiteit van deze helende kunst te bewaken en te bevorderen.

Sinds haar oprichting heeft de Reiki Alliance zich toegewijd aan het verspreiden van authentieke Reikibeoefening wereldwijd, het aanbieden van onderwijs, trainingen en ondersteuning voor haar leden, en het verzekeren dat de kernwaarden en tradities van Reiki bewaard blijven voor toekomstige generaties.

Takata’s dagboek aantekeningen

Deze zeven secties van de bundel Reiki uit 1982 worden gepresenteerd in de volgorde waarin ze door Alice Takata Furumoto zijn gepubliceerd. De Therapiegids, oorspronkelijk opgesteld in het Japans, is door de professionele, academische vertaler Dylan Luers Toda naar het Engels overgezet. Toda’s werk vormt de basis voor de 8 vertalingen op de website van reikigreybook.com, en voor het eerst kunnen velen van ons kennis nemen van het oorspronkelijke handboek voor Reikibehandelingen dat Chujiro Hayashi in 1938 heeft samengesteld voor studenten van de Hayashi Reiki Kenkyukai in Hawaii.

In 1982 publiceerde Alice Takata Furumoto het Grijze Boek als een geschenk voor de Reikimasters die haar moeder, Hawayo Takata, had ingewijd. Het Grijze Boek-team wil deze nalatenschap van vrijgevigheid voortzetten door vertalingen van de oorspronkelijke tekst als geschenk aan te bieden aan de wereldwijde Reikigemeenschap.

We nodigen je uit om deel uit te maken van deze nalatenschap van geven. 

Doe mee aan het Grijze Boek-project door een financiële bijdrage te leveren aan meer vertalingen van deze tekst.

De eerste 1500 mensen die een donatie van 73 Amerikaanse dollar (USD) of meer doen, krijgen een replica van het originele, Engelstalige Grey Book. Deze limited edition is op exact dezelfde schaal op hetzelfde papier gedrukt als de oorspronkelijke honderd exemplaren uit 1982. Door jouw donatie kunnen we het boek onder mensen over de hele wereld verspreiden. Het doel van dit project is dat we elkaar steunen en onze bijdragen gelijk maken. Mocht je in het bezit willen zijn van dit bijzondere boekje of er eens in wil kijken, ga dan naar deze website, link:

https://reikigreybook.com/nl/contribute/donatie/

Afhankelijk van het land waar je woont, kan het zijn dat je bij ontvangst van jouw exemplaar van het boek wordt gevraagd een klein bedrag aan btw te voldoen.

De reiki aanbevelingen

Reiki beginselen

Wil je meer
weten of heb je vragen?

Laat je gegevens achter en je hoort snel van ons.