“De Kolibrie” en zijn oplossing

oplossing

“Natuurlijke Betrokkenheid en oplossingsgericht denken: Het Verhaal van de Kolibrie en het Bosvuur”

Volgens de legende was er op een dag een grote brand in het bos. Alle dieren vluchtten in doodsangst, want het was een vreselijke brand.

Plotseling zag de jaguar een kolibrie over zijn hoofd passeren, maar dan in de tegenovergestelde richting. Hij vloog naar het vuur toe! Wat er ook gebeurde, de kolibrie wilde niet stoppen.  Meteen zag hij hem weer passeren, deze keer in dezelfde richting als hoe de jaguar liep. Hij kon dit komen en gaan herhaaldelijk observeren, tot hij besloot het de vogel te vragen, want het leek een zeer bizar gedrag.

‘Wat doe je, kolibrie?’ vroeg hij hem.

‘Ik ga naar het meer – antwoordde hij – ik drink water met mijn snavel en gooi het op het vuur om het te doven.’

De jaguar lachte.

‘Ben je gek? Denk je nou echt dat je het in je eentje met je kleine snaveltje kunt blussen?’

‘Nee – antwoordde de kolibrie – ik weet dat ik dat niet kan.  Maar dat bos is mijn thuis. Hij voedt mij, hij biedt onderdak aan mij en mijn gezin, en daar ben ik hem dankbaar voor. En ik help hem groeien door zijn bloemen te bestuiven. 

Ik ben een deel van hem en hij is een deel van mij. Ik weet dat ik het vuur niet kan uitdoven, maar ik moet mijn deel doen.’

Op dat moment waren de bosgeesten die naar de kolibrie luisterden ontroerd door het vogeltje en zijn toewijding aan het bos. En op wonderbaarlijke wijze zonden ze een hevige stortbui, die een einde maakte aan het vuur.

De Indiaanse grootmoeders vertelden dit verhaal aan hun kleinkinderen, en concludeerden:

“Doe jouw deel!”

“Kolibrie’s Roeping: Een Les in Individuele Verantwoordelijkheid en Natuurbescherming”

In deze subgroep verkennen we het inspirerende verhaal van de Kolibrie en het Bosvuur, een oude legende die diepgaande inzichten biedt in het belang van individuele verantwoordelijkheid en betrokkenheid bij natuurbescherming. Ontdek hoe de kleine kolibrie, ondanks zijn beperkingen, een voorbeeld stelt voor ons allemaal door zijn vastberadenheid om een verschil te maken, zelfs in het aangezicht van schijnbaar onoverkomelijke obstakels. Deze subgroep illustreert hoe kleine, doelgerichte inspanningen kunnen bijdragen aan het behoud van onze kostbare natuurlijke wereld en hoe we allemaal een rol kunnen spelen in het creëren van positieve veranderingen voor onze planeet.

Het verhaal van de Kolibrie en het Bosvuur” is een populair verhaal dat vaak wordt gebruikt om belangrijke morele lessen over betrokkenheid, verantwoordelijkheid en de relatie tussen mens en natuur over te brengen. Het verhaal illustreert de kracht van zelfs kleine inspanningen en hoe individuen een positieve invloed kunnen hebben, zelfs als de taak enorm lijkt. Hoewel de details kunnen variëren, blijft de kernboodschap consistent.

In de versie van het verhaal die je hebt gegeven, is er een grote brand in het bos, en alle dieren vluchten uit angst voor het vuur. De kolibrie besluit echter niet weg te vliegen, maar in plaats daarvan gaat hij water halen bij het meer en gooit het op het vuur om te proberen het te blussen. Wanneer de jaguar hem vraagt waarom hij dit doet, legt de kolibrie uit dat het bos zijn thuis is en dat hij zijn deel moet bijdragen om het te beschermen, zelfs als zijn inspanningen niet genoeg zijn om de brand volledig te doven. Uiteindelijk sturen de bosgeesten een stortbui die het vuur blust.

De boodschap van het verhaal is duidelijk: zelfs kleine inspanningen kunnen een verschil maken, en het is belangrijk voor individuen om verantwoordelijkheid te nemen voor de wereld om hen heen, zelfs als ze niet in staat zijn om grote problemen volledig op te lossen. Het verhaal benadrukt ook het concept van verbondenheid met de natuur en het idee dat mensen een deel zijn van hun omgeving en daarom een rol moeten spelen in het behoud ervan.

Dit verhaal wordt vaak gebruikt in educatieve en milieubewustzijn contexten om mensen aan te moedigen hun deel te doen bij het behoud van de natuurlijke wereld en om te laten zien dat zelfs kleine acties kunnen bijdragen aan positieve verandering.

oplossing

Zoeken

Categorieën

Tags

Meer verhalen

eerbetoon

Reikifestival 2023 een Eerbetoon aan Hawayo Takata Sensei

Deze dag was een krachtige samensmelting van positieve energie. We werden geïnspireerd door bijdragen van getalenteerde individuen zoals Josine Pennings, Paulien van der Geest, Robert Kramps, Rolf Holm en zijn

De Reiki behandeling uit 1936. Een gestructureerde aanpak van verschillende handposities. Ontdek hoe Briljant het is.

In dit blog omschrijf ik de minerale vorm, behandelmethode, Reiki behandeling zoals dr. Chujiro Hayashi dit in de Hayashi Reiki Kenkyūkai in 1936 aan Hawayo Takata onderwees. Het is de

Wil je meer
weten of heb je vragen?

Laat je gegevens achter en je hoort snel van ons.