“Natuurlijke Betrokkenheid en oplossingsgericht denken: Het Verhaal van de Kolibrie en het Bosvuur”
Volgens de legende was er op een dag een grote brand in het bos. Alle dieren vluchtten in doodsangst, want het was een vreselijke brand.
Plotseling zag de jaguar een kolibrie over zijn hoofd passeren, maar dan in de tegenovergestelde richting. Hij vloog naar het vuur toe! Wat er ook gebeurde, de kolibrie wilde niet stoppen. Meteen zag hij hem weer passeren, deze keer in dezelfde richting als hoe de jaguar liep. Hij kon dit komen en gaan herhaaldelijk observeren, tot hij besloot het de vogel te vragen, want het leek een zeer bizar gedrag.
‘Wat doe je, kolibrie?’ vroeg hij hem.
‘Ik ga naar het meer – antwoordde hij – ik drink water met mijn snavel en gooi het op het vuur om het te doven.’
De jaguar lachte.
‘Ben je gek? Denk je nou echt dat je het in je eentje met je kleine snaveltje kunt blussen?’
‘Nee – antwoordde de kolibrie – ik weet dat ik dat niet kan. Maar dat bos is mijn thuis. Hij voedt mij, hij biedt onderdak aan mij en mijn gezin, en daar ben ik hem dankbaar voor. En ik help hem groeien door zijn bloemen te bestuiven.
Ik ben een deel van hem en hij is een deel van mij. Ik weet dat ik het vuur niet kan uitdoven, maar ik moet mijn deel doen.’
Op dat moment waren de bosgeesten die naar de kolibrie luisterden ontroerd door het vogeltje en zijn toewijding aan het bos. En op wonderbaarlijke wijze zonden ze een hevige stortbui, die een einde maakte aan het vuur.
De Indiaanse grootmoeders vertelden dit verhaal aan hun kleinkinderen, en concludeerden:
“Doe jouw deel!”
“Kolibrie’s Roeping: Een Les in Individuele Verantwoordelijkheid en Natuurbescherming”
In dit onderdeel verkennen we het inspirerende verhaal van de Kolibrie en het Bosvuur, een oude legende die diepgaande inzichten biedt in het belang van individuele verantwoordelijkheid en betrokkenheid bij natuurbescherming. Ontdek hoe de kleine kolibrie, ondanks zijn beperkingen, een voorbeeld stelt voor ons allemaal door zijn vastberadenheid om een verschil te maken, zelfs in het aangezicht van schijnbaar onoverkomelijke obstakels. Dit verhaal illustreert hoe kleine, doelgerichte inspanningen kunnen bijdragen aan het behoud van onze kostbare natuurlijke wereld en hoe we allemaal een rol kunnen spelen in het creëren van positieve veranderingen voor onze planeet.
Dit verhaal wordt vaak gebruikt in educatieve en milieubewustzijn contexten om mensen aan te moedigen hun deel te doen bij het behoud van de natuurlijke wereld en om te laten zien dat zelfs kleine acties kunnen bijdragen aan positieve verandering.